Växjölöftets jobbvecka växer fram

Nu har jag jobbat som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i drygt en månad och det känns fantastiskt kul. Fullt upp. Parallellt med att komma in i och utveckla rollen tillsammans med min nya kollega lägger jag mycket tid på Växjölöftets jobbvecka, ett projekt som varit igång sedan i våras.

IMG_0188

Vad är då Växjölöftets jobbvecka?
Växjölöftet är ett samverkansprojekt mellan offentliga aktörer, näringslivet och växjöborna. Bland de offentliga parterna som ingår finns Arbetsförmedlingen, Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Länsstyrelsen Kronoberg representerade. Är du nyfiken på samarbetet hittar du mer info på Växjölöftets hemsida.

För min del började det med att jag blev engagerad i förberedelserna och genomförandet av Växjölöftets jobbmässa i februari 2017. Tillsammans med Emma Andersson på Växjö kommun och en massa kollegor från både Arbetsförmedlingen och kommunen lyckades vi genomföra en jobbmässa som uppskattades av både utställare och besökare. När styrgruppen samlades för att utvärdera mässan fick Emma och jag i uppdrag att genomföra ännu en jobbmässa 2018. Ett förtroende och uppdrag som vi givetvis tackade ja till. Till vår hjälp har vi Emil på Evenstar som tidigare jobbat med mässor, bland annat i Jönköping. Vårt uppdrag från styrgruppen var att mässan skulle utvecklas och bli ännu bättre än den vi genomförde 2017.

Ni som känner mig vet att jag gillar att utveckla och pröva nya saker, utveckla koncept. När Emma, Emil  och jag började spåna kring hur vi skulle jobba inför 2018 tog jag fram ett gott exempel från ett av mina tidigare uppdrag i Dalarna, Faluns företagarvecka.
2014 fick jag som egen företagare uppdraget av Linda Norén, näringslivschef i Falu kommun, att projektleda Faluns Företagarvecka. Veckan var redan ett väl inarbetat koncept som bygger på att under en vecka samla aktiviteter från aktörer som arbetar med näringslivsfrågor. I oktober 2014, när Faluns företagarvecka genomfördes hade vi samlat vi ihop 18 olika aktiviteter. Veckan var enda stor kick; möten med människor, mässa, nätverk och ny kunskap. Allt lyckades tack vare gott samarbete internt och externt mellan Falu kommuns näringslivskontor och övriga samarbetspartners.

DSC09866
Underbara kollegor på näringslivskontoret i Falun 2014

Efter att ha presenterat idén från Falun med en hel vecka för styrgruppen för Växjölöftet fick vi mandat att jobba vidare med konceptet och komma med ett förslag.
På mötet i oktober presenterade vi vårt första förslag som fick godkänt. Styrgruppen beslutade att namnet för veckan ska vara Växjölöftets jobbvecka och att veckan ska ha fokus på jobb, utbildning och kompetensförsörjning. Efter det har det bara rullat på. I förra veckan hade vi klart ett första förslag som vi publicerat och gått ut med. Tjoho!

Växjölöftets jobbvecka kommer att genomföras mellan den 5- 9 februari och varje dag under veckan går under ett specifikt tema; integration, digitalisering, inspiration, action och framtidsspaning. Aktiviteterna kommer att hållas runt om i Växjö i olika lokaler beroende på vem som står bakom och arrangerar.
Den stora jobbmässan genomförs på torsdagen den 8 februari och är jobbveckans största satsning och aktivitet. Vårt mål är drygt 110 utställare i Tipshallen och vi räknar med att slå publikrekord, från förra årets 3 500 till (minst) 4 000 personer. Vi bjuder in arbetssökande, studenter, gymnasielever och givetvis alla som funderar på att byta jobb och bana i livet. Många utbildningsföretag kommer att finnas på plats för att lotsa personer som vill utbilda sig till sitt drömjobb.
För att nå våra mål arbetar vi i säljgruppen för fullt. I slutet av förra veckan hade vi 62 företag som anmält sig! Drygt hälften av montrarna är redan bokade! Vi är jätteglada att så många redan bokat monter och vill vara delaktiga under veckan. Som utställare får man inte bara vara med under torsdagen, man får även förtur till föreläsningar och mingel under jobbveckan. Dessutom får man synas i sociala medier och i Magazinet, bilagan som går ut till alla hushåll under vecka 5 och som trycks i drygt 60 000 exemplar. Ett riktigt bra paket för alla som söker nya medarbetare eller bara vill synas och mingla under veckan!

IMG_0217
Emma, Anna, Frida, jag själv och Ola ingår i säljgruppen för Växjölöftets jobbmässa

Nu är det 11 veckor kvar till Växjölöftets jobbvecka och det är många olika delar som ska pusslas samman inför premiären den 5 februari. Mycket jobb men också fantastiska möten och samtal med företag, organisationer, samarbetspartners och människor som brinner för att jobba med matchning på arbetsmarknaden. Tillsammans ska vi skapa fysiska och digitala mötesplatser för företag och arbetssökande, studenter och gymnasieelever. Mötesplatser som förhoppningsvis ger företag och organisationer nya medarbetare och arbetssökande jobb eller en utbildning till jobb. För mig känns det som att vi bidrar till samhällsutvecklingen och att veckan kan göra skillnad för många. Det är därför det är både roligt och att det känns viktigt att jobba som företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Program Växjölöftets jobbvecka 2018
Måndag den 5 februari 2018
Tema: integration

Invigning av Växjölöftets jobbvecka
Tid: 11:00 – 11:45Plats: World Trade Center i Växjö Styrgruppen för Växjölöftet inviger och berättar kort om syfte och mål för jobbveckan. Begränsat antal platser. Anmälan öppnar i januari 2018.

Jobb- och utbildningsverkstad
Tid: 13:00 – 16:00
Plats: Araby Park Arena, Araby
Vill du få hjälp med ditt CV och personliga brev? Vill du veta mer om de utbildningar som finns för att du få en anställning? Under eftermiddagen bjuder Växjölöftet in dig som vill förbereda ditt CV inför jobbmässan, få hjälp med att hitta rätt utbildning och få inspiration av korta föreläsningar i till exempel intervjuteknik och andra jobbrelaterade frågor. Ingen föranmälan krävs.
Målgrupp: arbetssökande och/eller du funderar på att byta jobb eller söka en ny utbildning.

Tisdag den 6 februari 2018
Tema: digitalisering

Hitta medarbetare via digitala kanaler
Tid: 09:00 – 10:00
Plats: Arbetsförmedlingen Växjö, Linnégatan Växjö
Hur kan du som företagare ta hjälp av digitala verktyg för att hitta nya medarbetare? Under en timma får du tips hur du kan jobba med bland annat LinkedIn och andra digitala tjänster som hjälper dig med din rekrytering. Begränsat antal platser, anmälan öppnas upp i januari 2018.  Observera att utställare på jobbmässan har förtur till platserna.
Målgrupp: arbetsgivare

Sök jobb via digitala kanaler
Tid: 10:00 – 11:00
Plats: Arbetsförmedlingen Växjö, Linnégatan Växjö
Hur kan du som arbetssökande hitta jobb via digitala kanaler? Idag finns det många olika sätt att söka jobb, att vara aktiv digitalt kan vara avgörande för att hitta drömjobbet. Under en timma får du veta mer om bland annat LinkedIn och andra plattformar som kan hjälpa dig på vägen. Begränsat antal platser, anmälan kommer att öppnas upp i januari 2018.
Målgrupp: arbetssökande och ombytessökande

Träffa en digital coach
Tid: 13:00 – 15:00
Plats: Arbetsförmedlingen Växjö
Vill du veta mer om Arbetsförmedlingens digitala tjänster? Välkommen till kundtjänst på Arbetsförmedlingen i Växjö där du kommer att träffa en av Arbetsförmedlingens digitala coacher. Du som är arbetssökande kan få hjälp med att skapa en egen profil och bli sökbar för arbetsgivare, titta på ett webbinar eller få hjälp med andra frågor kring Arbetsförmedlingens digitala tjänster. Du som är arbetsgivare kan få hjälp med att skapa en annons, planera en rekryteringsträff, lära mer om till exempel branschpuls eller träffa en av våra företagsrådgivare.
Målgrupp: arbetssökande och arbetsgivare

Onsdag den 7 februari 2018
Tema: inspiration

Företagsamhet – vägen till ditt framtida drömjobb
Tid: 08:00 – 16:00
Plats: Konserthuset Växjö
Under tema jobb & entreprenörskap bjuder Växjölöftet in 4 500 gymnasieungdomar till Konserthuset i Växjö. Det blir fullt ös hela dagen med en rad olika inspirationsföreläsningar och andra aktiviteter. Inspirationsdagen arrangeras i samverkan mellan Växjölöftet, Ung Företagsamhet. Obs! Begränsat antal platser. Endast föranmälda skolor.
Målgrupp: gymnasieungdomar

Företagsmingel på residenset i Växjö
Tid: 16:00 – 18:00
Plats: Residenset i Växjö
Näringslivskontoret på Växjö kommun bjuder i samverkan med Länsstyrelsen Kronoberg in företagare till ett mingel. På plats hittar du en rad olika aktörer som svarar på frågor som rör anställningar, lån, försäkringar mm. Begränsat antal platser. Anmälan öppnas upp i januari 2018.
Målgrupp: arbetsgivare

Torsdag den 8 februari 2018
Tema: action

Lunchmingel för utställare
Tid: 11.00 – 12.30
Plats: Tipshallen, Arenastaden Växjö
Innan mässan öppnar för besökare bjuder Växjölöftet samtliga utställare på ett lunchmingel. Under lunchminglet kommer utställarna få lyssna till en presentation/föreläsning anordnad av Handelskammaren. Föreläsningen kommer att ta upp den regionala tillväxten i Växjö och Kronobergs län utifrån en utredning som gjorts av Handelskammaren. Observera att denna aktivitet endast är för utställare.

Växjölöftets jobbmässa 2018
Tid: 13:00 – 18:00
Plats: Tipshallen, Arenastaden i Växjö
Välkommen till jobbveckans största och häftigaste mötesplats, Växjölöftets jobbmässa 2018. I Tipshallen i Växjö hittar du drygt 100 utställare som söker nya medarbetare eller erbjuder dig information angående utbildning som kan leda till jobb. Under eftermiddagen kan du även lyssna till korta inspirationsföreläsningar, kanske gå på en speedintervju eller träffa din framtida arbetsgivare. Gratis inträde och alla är givetvis välkomna! Vill du veta mer om mässan eller är du arbetsgivare och vill ställa ut på mässan? Kika in på vaxjoloftet.se
Målgrupp: arbetssökande, ombytessökande, studenter, gymnasieelever, arbetsgivare

Fredag den 9 februari 2018
Tema: framtidsspaning

Öppet hus på Linnéuniversitetet
Tid: 10:00 – 12:00
Plats: Linnéuniversitetet, Växjö
Har du frågor om framtida studier är du varmt välkommen till informationsträff hos oss på Linnéuniversitetet fredagen den 9 februari klockan 10. Under två timmar får du svar på alla dina frågor rörande studier, utbildning och behörighet. Du kan även passa på att ställa frågor till en student som är med oss. Avslutningsvis erbjuds en rundvandring så att du får bekanta dig med universitetet. Vi träffas i huvudbyggnaden vid Infocenter. Anmälan senast den 1 februari 2018 till vagledning@lnu.se.
Målgrupp: arbetssökande, ombytessökande, studenter

Den stora jobbstudien – framtidens jobb
Tid: 13:00 – 14:30
Plats: Kulturhuset Palladium, Storgatan Växjö
Hur ser framtiden ut på arbetsmarknaden? Som avslutning på Växjölöftets jobbvecka bjuder vi in till en föreläsning som går under rubriken ”Stora jobbstudien – framtidens lokala arbetsmarknad och kompetensbehov”. Föreläsningen hålls av företaget Kairos Future som tillsammans med ett 20- tal kommuner har undersökt hur arbets- och näringslivet kommer att förändras i framtiden, påverkan av kompetens mm. Projektledare Karin Andersson berättar om studien, resultat och slutsatser. Begränsat antal platser. Observera att utställare på jobbmässan har förtur till platserna. Målgrupp: arbetsgivare, studenter, politiker, tjänstemän och växjöbor

Avslutning Växjölöftets jobbvecka 2018
Tid: 14:30 – 15:00
Plats: Kulturhuset Palladium, Storgatan Växjö
Representanter från Växjölöftets styrgrupp sammanfattar veckan. Begränsat antal platser. Anmälan öppnar den 15 januari 2018. Målgrupp: arbetsgivare, studenter, politiker, tjänstemän och växjöbor.

Observera att ändringar i schemat för veckan kan bli aktuella.

Vill du anmäla ditt företag till Växjölöftets jobbmässa kan du göra det direkt via länken här.

Väl mött under Växjölöftets jobbvecka 2018!

/Karin Hellström

En reaktion på ”Växjölöftets jobbvecka växer fram

  1. Pingback: Lyckad jobbvecka i Växjö – Karin Hellström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s