På två hjul i Köpenhamn

DSC03968 (2)

Vad brukar du göra när du är i Köpenhamn? Promenera på Ströget, ta en öl i Nyhavn, besöka Tivoli eller kanske shoppa? Det är givetvis trevligt och mysigt men såhär års är de vanliga turiststråken helt överfulla med turister från världens alla hörn. Köpenhamn är verkligen invaderat av besökare och det känns nästan outhärdligt att försöka ta sig fram. Vad gör man för att slippa sardinburkskänslan? Svar: utforskar staden på cykel.

Världens bästa cykelstad
Man ska ju inte tro att man är unik på något sätt. Nej, eftersom Köpenhamn utsetts till världens bästa cykelstad, två gånger i rad, är det fler än vi som är turister och som tar tillfället i akt att se staden på två hjul. Vi är många som vinglar runt på de väl tilltagna cykelbanorna och det märks att de bofasta störs av invasionen.
Enligt Visit Denmark tar en tredjedel av Köpenhamnsborna cykeln till jobbet, varje dag. Cirka 600 000 bor i Köpenhamns kommun och cirka 2 miljoner bor i hela storstadsområdet.  Troligtvis baseras de 30% på det första och det räcker ju, drygt 200 000 cyklister trängs med alla turister under "rusningstid", morgon och kväll.
Fort går det och danskarna grymtar när de inte kommer fram! Jag måste erkänna att jag fick samma pirrande känsla i magen som när jag körde motorcykel; de lokala cyklisterna kör snabbt och slingrar och slänger sig med precision mellan förvirrade och skrämda besökare. Det gäller verkligen att hålla tungan rätt i mun 🙂

Hyra cykel
Att hitta ställen som hyr ut cyklar är inga problem. Vill man ta den enklaste (och dyrare) varianten kan man hyra på hotellet men det finns många andra cykelhandlare att välja bland.  Som smålänning (nyinflyttad) tycker jag att det är onödigt att betala för mycket. Vi valde en cykelhandlare i närheten av hotellet, ett hål i väggen, som tog 100 DK per dag per cykel. Cyklarna var ok. Vi valde en citybike med smalare däck. Tips: gör inte det!
Det finns en hel del kullerstensgator och med de lite kraftigare hjulen blir det lite mindre stötigt. Hjälm? Vi hyrde inga hjälmar. Tips: gör det! Trafiken är intensiv på cykelbanorna och det skulle kunna gå riktigt illa om man står på huvudet..

Hitta i stan
I dagens uppkopplade och digitala värld håller Google ordning på var man befinner sig. Det känns både tryggt och lite skrämmande. Trots Google vill jag gärna ha en karta för att stilla mitt värsta kontrollbehov 🙂 Skyltningen på cykelbanorna är bra men de kunde varit fler. Det kräver också att du har lite koll på de olika stadsdelarna.

Blanka fasader & alternativ livsstil 
Vill du ha en snabb genomgång av Köpenhamns sevärdheter? Ta en båttur. Som komplement till cykeln är det perfekt och du får tips på både stort och smått.
Under en timma fick vi en kort presentation av besöksmål som man kan utforska på egen hand med cykel. Utbudet är enormt. Från välputsade fasader i hamnområdet till det alternativa spännande livet i Christiania, och allt däremellan.
Visit Denmark hemsida hittar man också många bra tips.

Konstverk som berör
En uppmärksammad sevärdhet som får många turister att stanna till är väggen på Charlottenbergs Konsthall på "andra sidan" Nyhavn, mitt emot de proppfyllda uteserveringarna. Installationen är ett verk av Ai Weiwei och går under namnet Solieil Levaint. Verket består av en barrikad av mer än 3500 flytvästar som samlats in från flyktingar som har kommit i land på den grekiska ön Lesbos. Ai Weiwei vill med verket fokusera på den humanitära krisen som pågår i Europa.
Han lyckades väl med att få min uppmärksamhet, verket satte sig på hornhinnan. Ingen, som jag ser det, kan gå oberörd förbi.

Äta & dricka 
Vad äter man i Köpenhamn? Smörrebröd? Det kan vara gott men är inte min största favorit. Jag har ätit mycket fisk och skaldjur, hamburgare, italienskt och asiatiskt.
Det som vi upplevde som trendigast var området kring Kodbyen, ett gammalt slakthusområde som piffats upp och blivit ett tillhåll för hipsters och (givetvis) turister. Där serveras kött och fiskrätter i olika prisklasser. Lite besvikna var vi nog, efter all publicitet hade vi höga förväntningar. Det kändes lite som en stadsfest med träbänkar och plastglas med öl.
En annan populär plats var Christansholm där man fyllt en stor hangar/lagerlokal med foodtrucks som serverar diverse olika maträtter. Kajen utanför var en gigantisk uteservering fylld med partysugna personer. Musiken dundrade ut över vattnet när DJ:n bjöd på basfyllda toner under kvällstimmarna. Stämningen var verkligen på topp!
Är man ute efter de lite mindre ställena finns det givetvis massor av matställen runt om i stan. Vi fastnade för livet på Larsbjorjnstrasse, ett stenkast från vårt hotell. Där bjöd restauranger, barer och gatulivet på nya rätter, god dryck och spännande skådespel med nya föreställningar varje kväll 🙂
Vad dricker man i Köpenhamn? Carlsberg.


Hotell & transport
Efter åtta år i norra Dalarna är jag fortfarande fascinerad av hur nära det är till kontinenten från Växjö. Tre timmar med tåg till Köpenhamn. Helt otroligt!
På grund av ID/pass-kontroll (!) tog det lite längre tid på vägen hem men det känns ändå väldigt nära och smidigt. Bara tåget fungerar är det ju ett oslagbart transportmedel.

Hotell finns det gott om i Köpenhamn men priserna är ganska höga. Vi valde Ascot Apartments, en lägenhet ett stenkast från centralen, den här gången. Lite dyrare men skönt med lite större yta och en möjlighet att göra eget kaffe på morgonen. Det är viktigt:-) Nästa gång blir det kanske Airbnb. Att bo i en "riktig" lägenhet i Köpenhamn ger nog den där lilla extra känslan? Har du tips på spännande boende? Kommentera gärna.

IMG_5157
Tack Köpenhamn. Hopps vi ses snart igen!

/Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s